A vércukor mérési módszerek

A cukorbetegek többségének vércukorszintje diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával a megfelelő szinten tartható, de körülbelül minden ötödik diabéteszes inzulinkezelést igényel. Számukra a rendszeres (napi többszöri) vércukormérés elengedhetetlen, de a nem inzulinnal kezelteknek is nagy segítség lehet. Pédául fontos az egyes ételek vércukorszint-emelő hatásának megismerése, vagy kiderülhet, hogy rosszullétüket kiugróan magas vagy éppen alacsony vércukorszint okozza.

A vércukorszint önellenőrzésére egyéni vércukormérő készülékek szolgálnak. Az otthoni mérésre szánt készülékek használata egyszerű, gyors, kis vérigényűek. A vér glükóztartalmát mérik, és jelzik ki. Hogyan történik ez? A mérés során feltétel, hogy a műszer közvetlenül ne érintkezzen a vérrel, ne szennyeződjön, ne fertőződjön. Tehát a vérmintát mindig egy közvetítő anyagra, ún. tesztlapra vagy tesztcsíkra tesszük, melyet használat után kidobunk. A mérés vagy bioszenzoros (elektrokémiai), vagy fotometriás elven alapszik. Mindkét esetben a vérben jelen lévő cukor és a tesztcsíkban lévő reagens között kémiai reakció játszódik le.A bioszenzoros mérő a reakció során létrejött elektromos változást jelzi, a másik esetben a reakciót színváltozás kíséri, melyet a készülék fotometriásan mér.

A fotometriás vércukorszint-mérő készülék fotocellát használ érzékelőnek, és a tesztcsík fényvisszaverő képességét méri. A csíkon lévő reagens a vér glükóztartalmának mértékében sötétedik. A gyártó egy színskálát is mellékel, ennek segítségével az eredmény szemmel is ellenőrizhető.

A bioszenzoros vércukorszint-mérő készülék lapocskája tulajdonképpen egy elektromos érzékelő. Kivitelét tekintve olyan kétrétegű lemez, melyben az alsó és felső lap között egy üreg található. Az üreges rész bejárata a lapocska szélén van, ide kell érinteni a vércseppet, ami ekkor szinte „beszalad” a lap közepébe (kapilláris hatás). Itt találkozik a két mérőcsúccsal. A bioszenzoros módszer előnye, hogy pontosabb eredményt ad, mint a fotometriás mérés.

(www.diabetes.hu)


Hasonlít
Vásárlás folytatása Összehasonlít

hozzáadva a kívánságlistához.

Vásárlás folytatása Kívánságlistám